jw
Jack: Mamy wielomian w(x).Znajdz reszte z dzielenia wielomianu w(x) przez wielomian x3 + 8
wiedzac ze reszta z dzielenia wielomianu w(x) przez dwumian (x+2) = 5
oraz reszta z dzielenia wielomianu w(x) przez wielomian (x2+2x+4) = 8
29 kwi 13:37
6latek : Nie wiem jak to zadanie zrobić
Ale gdyby tam było x2−2x+4 to wtedy x3+8=(x+2)(x2−2x+4)
Ale co nam to da ?
29 kwi 13:52
Jack: tak, tam powinno byc x2 −2x + 4
wiemy ze (x3+8) = (x+2)(x2−2x+4)
W(x) = p(x) * (x+2) + 5
W(x) = q(x) * (x2+2x+4) + 8
ale co dalej...
29 kwi 14:52
===:
...to jak jest w treści zadania
29 kwi 15:28
wmboczek: mi wyszło −1/4x2+1/2x+7 ale jakoś strasznie zakręciłem się
29 kwi 16:29
Jack: W treści tam jest minus...reszta z dzielenia wielomianu w(x) przez
x2 −2x +4 = 8
29 kwi 16:40
Jack: Dobra... To jeszcze raz
Mamy wielomian w(x).Znajdz reszte z dzielenia wielomianu w(x) przez wielomian x3 + 8
wiedzac ze reszta z dzielenia wielomianu w(x) przez dwumian (x+2) = 5
oraz reszta z dzielenia wielomianu w(x) przez wielomian (x2−2x+4) = 8
29 kwi 16:42
6latek : Może ktoś rozpisać i wytlumaczyc to zadanie ?
Reszta z dzielenia przez x3+8 może być postaci ax2+bx+c
Ale i tak nie wiem jak go zrobić
29 kwi 17:55
jc: | | 1 | | 1 | |
Reszta = − |
| x2 + |
| x + 7 |
| | 4 | | 2 | |
29 kwi 18:10
ZKS:
Przez zespolone to proste, ale w liceum raczej mało osób zna liczbę urojoną.
29 kwi 18:12
jc:
w(x) = (x3+8)F(x) + R(x)
R(x) = (x+2)(Px + Q) + 5 = A(x2 − 2x +4) + 8
PX2 + (2P + Q) x + 2Q+5 = Ax2 − 2A x + 4A + 8
P = A
2P+Q = −2A
2Q+5 = 4A+8
4A + Q = 0
4A − 2Q + 3 = 0
12 A + 3 = 0
A = − 1/4
R(x) = − (x2−2x+4)/4 + 8
29 kwi 18:26
Jack: Hmm musze to ogarnac
29 kwi 18:33
ZKS:
29 kwi 18:34
Jack: moznaby maly komentarz? : D
skad (x+2)(Px+Q) przeszlo w (Ax2−2x+4) + 8 ?
29 kwi 18:57
ZKS:
W(x) możesz zapisać jako
W(x) = F(x)(x3 + 8) + R(x) =
G(x)(x3 + 8) + (x + 2)(Px + Q) + 5 = H(x)(x3 + 8) + A(x2 − 2x + 4) + 8
29 kwi 19:31
Jack: dobra... i tak tego nie czaje...
29 kwi 19:45
ZKS:
Czego w tym nie rozumiesz?
29 kwi 20:02
Jack: tego co sie tam stalo ...
dlaczego f(x) zaieniamy na g(x) skoro to jest to samo
29 kwi 20:26
ZKS:
Tak, z pośpiechu pozamieniałem wszędzie powinno być F(x) tutaj R(x) możemy zapisać w
różnych formach.
29 kwi 20:33
Jack: no to wszystko jasne.
29 kwi 21:07
Jack: dziena
29 kwi 21:17