uklad rownan
df: Ustal dla jakich wartosci parametru k ukald rownan
| ⎧ | (x+3)2 + (y−2)2 =8 | |
| ⎩ | (x−y+1)(x+y−k)=0 | ma dokladnie 2 rozwiazania
|
29 kwi 12:51
Jerzy:
Graficznie:
Rysujesz okrag i proste: y = x + 1 oraz y = − x + k .... i ustalasz parametr k
29 kwi 12:55
ICSP: (x−y+1)(x+y−k)=0 ⇒ y = x + 1 lub y = −x + k
Można też zauwazyć, że
y = x + 1
(x+3)2 + (y−2)2 =8
Ma tylko jedno rozwiązanie (−1 , 0)
W takim razie
(x+3)2 + (y−2)2 =8
y = −x + k
również powinien mieć jedno rozwiązanie, czyli prosta y = −x + k powinna bycs tyczna do okregu.
29 kwi 12:56
Jerzy:
a jak styczna, to jej odległość od środka okręgu jest równa promieniowi okręgu
29 kwi 12:58