2tgα−sinα+5cosα−10=0
−tgα(cosα−2)+5(cosα−2)0
(cosα−2)(5−tgα)+0
2tgα−sinα+5cosα−10=0
−tgα(cosα−2)+5(cosα−2)=0
(cosα−2)(5−tgα)=0
mam nadzieję że już sobie z takimi zadankami poradzę
metoda, która zawsze działa:
tg a = 5
x2 + (5x)2 = c2
x2 + 25x2 = c2
26x2 = c2
√26x = c
| 5x | ||
sin a = | ||
| √26x |
| 5 | ||
sin a = | ||
| √26 |
| x | ||
cos a = | ||
| √26x |
| 1 | ||
cos a = | ||
| √26 |
| 5 | 1 | |||
2*5 − | + 5* | = 10 | ||
| √26 | √26 |
| 5 | 5 | |||
10 − | + | = 10 | ||
| √26 | √26 |
Ciekawa ta metoda.