Zwijanie wzoru skróconego mnożenia
x: Witam, może mi ktoś pokazać jak zwinąć 4−{15} do wzoru skróconego mnożenia?
Istnieje jakiś sposób na zrobienie tego czy trzeba kminić przy każdej takiej sytuacji?
29 kwi 07:55
x: np. 11−6√2 = (3−√2)2
a 4−√15 = ?
Jest na to jakiś sposób?
29 kwi 08:36
6latek : Musisz wyjasnic
czy chcesz 4−√15 zwinąć do wzoru (a−b)2
czy masz tak p{4−√15] i chcesz to co pod pierwiastkiem zwinąć ze wzoru skroconego mnożenia ?
29 kwi 08:36
x: Chce z 4−√15 zrobić wzór skróconego mnożenia (a−b)2.
Tak, mam √4−√15
29 kwi 08:46
x: Chce to co jest pod pierwiastkiem, czyli właśnie to 4−√15 zwinąć do wzoru s.m.
29 kwi 08:46
6latek : Ogolnie powiem CI ze jest na to wzor
Ale wy teraz macie awersje do wzorow
Nie chcecie pamietac , WSzystko musicie mieć w karcie wzorow .
Tego niestety nie ma .
No ale napiszse CI
A ±
√B=
√A+C{2} ±
√A−C{2}
=======================
Warunek A
2−B=C
2
no to jedziemy 4−
√15
A=4 B=15
C
2=16−15=1 to C=1
| | 5 | | 3 | | √5−√3 | | √10−√6 | |
4−√15= √ |
| − √ |
| = |
| = |
| po usunieciu |
| | 2 | | 2 | | √2 | | 2 | |
niewymierności z mianownika
| | √10−√6 | | 10−2√60+6 | | 16−2*2√15 | |
( |
| )2= |
| = |
| = 4−√15 |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
bo
√60=
√4*15= 2
√15
Czy takie tłumaczenie wystaczy
Uwaga : Tym wzorem zwijasz wszystkie takie wyrażenia
Jednak sa prosciejszse takie jak podales to pierszse gdzie możesz od razu zastosowaz wzor
skroconego mnożenia .
29 kwi 09:00
x: Wielkie dzięki mistrzu!

Akurat nad tym kminiłem długo, ale nic nie wymyśliłem bo łatwo go zwinąć się nie dało. Dziękuję
29 kwi 09:03
6latek : Poprawie ten wzor podkreślony na czerwono
| | A+C | | A−C | |
A ± √B= √ |
| ± √ |
| |
| | 2 | | 2 | |
===========================
Taki ma być
29 kwi 09:03
x: A tam na samej górze przy √A+C i √A−C jest podzielić przez 2?
29 kwi 09:06
x: Dzięki
29 kwi 09:06
6latek : Na zdrowie
29 kwi 09:06
6latek : Dla jasności
Ta 2 tez jest pod pierwiaskiem .
29 kwi 09:10