parametr
bolek amator: | | 1 | | 1 | |
Z danego równania |
| − |
| =1 wyznacz y jako funkcję x, następnie |
| | (𝑦+2) | | (x+1) | |
naszkicuj wykres tej funkcji oraz określ dla jakich wartości m należących R równanie
|f(x)|= m
2− 2 ma dokładnie jedno rozwiązanie ujemne.
| | −1 | |
doszedłem do momentu w którym mam wykres | |
| −1| i co dalej ? |
| | (x+2) | |
28 kwi 23:53
bolek amator: czy wynik to m=−1 lub m=1 ?
28 kwi 23:56
bolek amator: HEEELP
29 kwi 00:11
6latek :

| | −1 | |
Czarny to wykres funkcji f(x)= | |
| −1| |
| | x+2 | |
Czerwony to wykres funkcji f(x)=−2
Dokladnie jedno rozwiązanie ujemne lezy na osi OX
Wiec według mnie m=±
√2
29 kwi 09:20
piotr1973: m = −1 oraz m=1 rownież
29 kwi 10:05
bolek amator: Już zgłupiałem troszku xd
29 kwi 10:31
ICSP: Po pierwsze: założenia : x ≠ − 1 oraz y ≠ − 2. Idąc dalej :
| 1 | | x + 1 + 1 | |
| = |
| , dokłądam założenie x = −2 |
| y + 2 | | x + 1 | |
| | −1 | |
y(x) = f(x) = |
| − 1 |
| | x + 2 | |
| | 1 | |
Terazy rysujesz wykres funkcji g(x) = |
| + 1, a następnie odbijasz jego część |
| | x + 2 | |
znajdującą się pod osią odciętych nad tą oś dostając |f(x)|
29 kwi 12:31
Jerzy:
@piotr1973 ..... gdzie prosta : y = − 1 przecina wykres tej funkcji ?
29 kwi 13:30
ICSP: m = ± √2 oraz m = ± √3 oraz m = ± 2
29 kwi 13:37
bolek amator: Dziękuję, wszystko zrozumiałem oprocz tego skąd się wziął wynik m=−/+2
29 kwi 17:26
Jerzy:
Ostatnie jest błędne
29 kwi 17:46
bolek amator: Ostatnie tzn?
29 kwi 21:11
Jerzy:
m = +/−2
29 kwi 23:27
bolek amator: dziękuję
29 kwi 23:41