Proste o równaniach y=-p{3}/3x-1 i y=x+1 przecinają się pod kątem o mierze α wob
Klaudia: Proste o równaniach y=−√3/3x−1 i y=x+1 przecinają się pod kątem o mierze α wobec tego alfa =
?
28 kwi 23:14
Klaudia: pomoże ktoś ?
28 kwi 23:34
olekturbo: 180−45−120
28 kwi 23:39
Klaudia: nie ma takiej odpowiedzi
28 kwi 23:46
olekturbo:

Sorki.
180−45−60 = 75
28 kwi 23:48
Klaudia: Może pomożesz mi , bo nie wiem jak obliczyć ten kąt?
28 kwi 23:58
bolek amator: znasz odpowiedź ?
29 kwi 00:02
bolek amator: wyszło mi 105 stopni
29 kwi 00:06
olekturbo: Aha. pierwiastek z trzech na 3.
108−45−30 = 105. To jset prawidlowa odp.
29 kwi 00:08
bolek amator: współczynnik kierunkowy prostej to inaczej tg kąta nachylenia jej do osi ox
liczysz dla jakiego kąta tg wynosi −√3/3 potem dla jakiego kąta tg wynosi 1, i odejmujesz te
kąty
29 kwi 00:10
6latek : A pannie
Klaudii nie chce się zajrzeć do wzorow i zobaczyć jaki jest wzor na kąt mierzy
prostymi
To napiszse
| | a1−a2 | |
tgφ= | |
| | jeśli równania prostych sa w postaci kierunkowej |
| | 1+a1*a2 | |
Tylko podstawić i odczytac wartość kąta z tablic
29 kwi 09:30
Evelek: 6latek gdzie ten wzór znajdę? Chyba nie w karcie wzorów maturalnych?
29 kwi 12:34
ICSP: 75o.
29 kwi 12:46
29 kwi 13:11
29 kwi 13:36
Evelek: Dziękuję.
29 kwi 14:28
Mila:
| | √3 | |
tgφ1=− |
| ⇔φ1=180o−30o=150o |
| | 3 | |
y=x+1
tgφ
2=1⇔φ
2=45
o
Z rysunku:
δ=180−(45+30)=105
podajemy kąt ostry
α=180−105=75
29 kwi 18:44