matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Uporządkuj rosnąco liczby
zuza:
Dane są liczby a=2
2
4
, b=3
1
8
, c=5
1
2
. Uporządkuj rosnąco. Dałam radę stwierdzić, że a < c.
2
2
4
2
= (
)
1
2
* 2
1
2
5
1
2
5
2
1
2
1
ponieważ
<
to (
)
1
2
*2
1
2
< (
)
1
2
*2
1
2
5
2
5
2
1
2
a (
)
1
2
*2
1
2
= 1 stąd (
)
1
2
*2
1
2
< 1 czyli licznik < od mianownika.
2
5
Ale pozostałe nie wiem z jakim ułamkiem porównywać
28 kwi 22:38
Janek191:
a = (2
4
)
6
= 16
6
b = (3
3
)
6
= 27
6
c = (5
2
)
6
= 25
6
28 kwi 22:40
zuza:
Dzięki
28 kwi 22:45