planimetria
pablito: Wiedząc, że kąty ostre trapezu mają miary 60 i 45} oraz różnica kwadratów długości podstaw
jest równa 100, oblicz pole trapezu
28 kwi 21:55
zef:

a
2−b
2=100 ⇔ a>b
b−x−y=a
x
2+h
2=c
2
y
2+h
2=d
2
h=tg60
o*x
h=tg45
o*y
6 niewiadomych 6 równań, można rozwiązywać.
28 kwi 22:02
zef: Mały błąd, 2 równanie to nie
b−x−y=a tylko
a−x−y=b
28 kwi 22:03
pablito: Ja tu widzę, 7 niewiadomych /
28 kwi 22:05
zef: to dorzuć jeszcze
a
2−b
2=100
a−x−y=b
x
2+b
2+c
2
y
2+h
2=d
2
h=sin60
o*c
h=sin45
o*d
x=tg60
o*h
y=tg45
o*h
Teraz masz nawet układ równań 7 niewiadomymi i 8 równań więc bez problemu
28 kwi 22:10
zef: Teraz powinno być wszystko ok, wcześniej pomyliłem funkcje.
28 kwi 22:10
pablito: Może jednak poszukam innej metody
28 kwi 22:11
zef: Taak, powinno być coś łatwiejszego ale licząc z tego układu też wyjdzie
28 kwi 22:11
Jerzy:
A może wykorzystajcie fakt że: a2 − b2 = (a + b)(a − b)
28 kwi 22:18
Eta:
| | h√3 | | h(3+√3) | |
a=b+h+ |
| ⇒ a−b = |
| |
| | 3 | | 3 | |
a
2−b
2=100
| | a+b | | 3+√3 | |
(a+b)(a−b)=100 /:2 ⇒ |
| *h* |
| =50 ⇒ P*(3+√3)= 150 |
| | 2 | | 3 | |
możesz jeszcze usuąć niewymierność
28 kwi 22:20
zef: Czyli można też trochę łatwiej
28 kwi 22:21
zef: Eta
Jak pisać na rysunku h,b itd.. ?
28 kwi 22:22
pablito: Kurde, wydawało się tak trudno
28 kwi 22:24
Eta:
Korzystałam z trójkątów "ekierek"
28 kwi 22:27
zef: Hmm, nie rozumiem jak tak pisać ?
28 kwi 22:29
Eta:
28 kwi 22:33
6latek : Masz gdzie rysuje okoinko z litera T klikasz na nia i piszsesz mali i duże litery
Tylko za każdym razem musisz klikac T jeśli chcesz pisać więcej liter czy cyfr
28 kwi 22:35
zef: No i jak właśnie mogę zapisać te stopnie itd ?
28 kwi 22:35
zef: Dziękuję
6latku
28 kwi 22:37
Eta:
28 kwi 22:40