Wnioskowanie logika
ktos: Sprawdź czy reguła jest niezawodna:
1 1 1 10 1 1 0
p ∧ (q ⋁ r), q → r
−−−−−−−−−−−−−−
~p ⋁ r
01 0 0
Witam, czy jest to poprawnie rozwiązanie wnioskowanie? Musze rozwiązywać powyższą metodą
na górze w q → r zachodzi sprzeczność, a więc to oznacza, że reguła nie jest niezawodna?
28 kwi 21:52
Qulka: na górze są przesłanki które z założenia są prawdziwe i masz sprawdzić dla ich prawdziwości
prawdziwość dołu
28 kwi 22:02
ktos: no więc tak też zrobiłem, na górze dla koniunkcji i implikacji założyłem, że 1 a na dole dla
alternatywy
że 0. Na dole wszystko się zgadza, na górze także prócz q → r, ponieważ w tym przypadku
gdy q = 1 a r = 0 to implikacja powinna być 0 a jest 1.
28 kwi 22:07
Qulka: więc wybierasz zestaw p=1 q=0 r=1
28 kwi 22:08
ktos: A więc to, że wyszła mi tam sprzeczność nie dowodzi tego, że reguła jest niezawodna?
Bo nie bardzo wiem co miałbym z tym zestawem zrobić.
28 kwi 22:12
Qulka: reguła jest niezawodna wtedy i tylko wtedy, gdy przy każdym wartościowaniu, przy którym
wszystkie
jej przesłanki mają wartość 1 również jej wniosek ma wartość 1;
28 kwi 22:17
Qulka: reguła jest zawodna wtedy i tylko wtedy, gdy istnieje co najmniej jedno wartościowanie przy
którym wszystkie jej przesłanki mają wartość 1, a wniosek ma wartość 0;
28 kwi 22:17
Qulka: Reguła wnioskowania jest niezawodna wtedy i tylko wtedy, gdy jej wniosek wynika logicznie z
jej przesłanek. W przeciwnym przypadku mówimy, że reguła jest zawodna.
28 kwi 22:18
28 kwi 22:18