Proszę o rozwiązanie tego zadanka
Piotr: mogę prosić o całe obliczenia tego zadanka. Tomek ma 14 lat a jego mama 38 lat. oblicz kiedy
mama była 5 razy starsza od tomka.
28 kwi 21:28
Janek191:
5*(14 − x ) = 38 − x
70 − 5 x = 38 − x
70 − 38 = 5 x − x
32 = 4 x
x = 8
Odp. Mama była 5 razy starsza od Tomka 8 lat temu.
28 kwi 21:31
Piotr: Janek 191 Proszę rozpisz z skąd to wymyśliłeś ?
28 kwi 21:39
Janek191:
Tomek ma 14 lat
Mama ma 38 lat
x lat temu mieli
14 − x − Tomek
38 − x − mama Tomka
Mama miała 5 razy więcej niż Tomek, więc
38 − x = 5*(14 − x)
28 kwi 21:42
Jerzy:
x lat temu Tomek miał 14 − x lat , a mama 38 − x
wtedy mama była 5 razy starsza od niego: 5(14 − x) = 38 − x
28 kwi 21:43
piotr: Janek191 jesteś wielki dzięki
28 kwi 21:52
Janek191:
Raczej wysoki
28 kwi 21:53
Piotr: wieki ze względu na wiedzę
28 kwi 21:58
Janek191:
To jest zadanie z I klasy gimnazjum
28 kwi 21:59
Mila:
Piotr , dobrze jest zrobić tabelkę do takiego zadania.
wiek obecnie przed x− laty
Tomek 14 14−x
Mama 38 38−x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
38−x=5*(14−x)
38−x=70−5x
4x=32
x=8
odp.
8 lat temu mama była 5 razy starsza od Tomka
29 kwi 19:17