jak to mogę policzyć
Aga 12: Dacie rade temu głupiemu zadaniu.
Dwanaście stojących na parkingu pojazdów − motocykli i samochodów ma łącznie 38 kół ile
motocykli stoi na parkingu
28 kwi 21:19
Qulka: 4x +2(12−x)=38
x=7 samochodów i 5 motocykli
28 kwi 21:20
Janek191:
2 x + 4*( 12 − x)= 38
2 x + 48 − 4 x = 38
− 2x = − 10
x = 5
Na parkingu stoi 5 motocykli.
28 kwi 21:21
Janek191:
Zadanie nie jest takie głupie
28 kwi 21:22
Aga 12: Napiszcie mi jak doszliście do takiego działania
28 kwi 21:36
Jerzy:
2x + 4y = 38 ( motocykl 2 koła, samochód 4)
x + y = 12
28 kwi 21:38
Aga 12: To zadanie ma mieć jedną niewiadomą Proszę napiszcie jak do tego doszliście ?
28 kwi 21:41
Aga 12: Janek 191 Proszę cie bardzo rozpisz mi dokładnie jak to z tymi kołami jest
28 kwi 21:47
Janek191:
x − liczba motocykli
Wszystkich pojazdów jest 12 , więc samochodów jest 12 − x, zatem
2 x + 4*(12 − x) = 38
28 kwi 21:47
Janek191:
Przyjęliśmy, że motocykl ma 2 koła, a samochód 4 koła.
28 kwi 21:48
Jerzy:
Masz dziecko układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi: x i y
x − ilość motocykli
y − ilość samochodów
28 kwi 21:48
Jerzy:
Chyba ,że na parkingu stały motocykle z przyczepką
28 kwi 21:49
Aga 12: Janek191 wielkie dzięki bo trafić trafiłam ale trudniej to zapisać jako działanie
28 kwi 21:49
Janek191:
@ Jerzy
21.41
28 kwi 21:50
Janek191:
Takie zadanie było kiedyś w III klasie szkoły podstawowej ( około 1982 r.)
28 kwi 21:51
Jerzy:
Domyślam się .... ja w zamierzchłych czasów rozwiazywałem równania z jedną
niewiawiadomą, ucząc w II−giej klasie podstawówki
28 kwi 21:53
Aga 12: jeszcze nie było mnie na świecie
28 kwi 21:54
Mila:
Dwanaście stojących na parkingu pojazdów −
motocykli i samochodów ma łącznie 38 kół ile motocykli stoi na parkingu
Motocykl ma 2 koła
Samochód ma 4 koła
gdyby motocykle miały też 4 koła to byłoby
12*4=48
48−38=10
10:2=5 liczba motocykli
12−5=7 liczba samochodów
spr.
5*2+7*4=10+28=38 zgodność
odpowiedź:
29 kwi 19:02