Jak to policzyć
Uczeń 11: Witam czy ktoś to może potrafi rozwiązać tak krok po kroku
Pan Jan jest 2 razy starszy od swojego syna. dziesięć lat temu był od niego trzy razy starszy.
Ile lat syn ma syn pana Jana
28 kwi 21:14
Janek191:
x − wiek syna
2 x − wiek Jana
x − 10 − wiek syna 10 lat temu
2 x − 10 − wiek Jana 10 lat temu
Mamy
2 x − 10 = 3*(x − 10)
28 kwi 21:17
Aga 12: ale jak to dalej rozwiązać ?
28 kwi 21:22
Jerzy:
zapytać kolegę z 4 klasy podstawówki
28 kwi 21:23
Janek191:
2 x − 10 = 3 x − 30
− 10 + 30 = 3 x − 2 x
20 = x
x = 20
Syn ma 20 lat, a pan Jan 40.
28 kwi 21:24
Uczeń 11: napiszcie jak to policzyć
28 kwi 21:25
piotr: w pamięci
28 kwi 21:27
Uczeń 11: Wielkie dzięki
28 kwi 21:56