Planimetria - Trójką i koło
MACIEJ:

Treść zadania:
Podstawa AB trójkąta równoramiennego ABC jest średnicą koła o środku O i promieniu 4,
jak na rysunku obok. Kąt ACB ma miarę 30 stopni. Oblicz pole części trójkąta leżącej na
zewnątrz koła.
Pytanie : Co robie źle, rysune jak wyżej
Postanowiłem obliczyć x za pomocą twierdzenia sinusów . W ten sposób powstało mi równanie:
| | √6+√2 | |
Sinus 75sto. rozpisałem jako sin(45+30) = |
| |
| | 4 | |
wynik końcowy tego wyszedł mi : 8
√6 + 8
√2 no i potem obliczyłem pole Koła, pole trójkąta
i odjołem od pola trójkąta 1/2 pola koła.
Wynik wyszedł źle, co źle robie?
Da radę mnie ktoś nakierować

?
28 kwi 20:58
Mila:

r=4
P
ΔABC−(2*P
ΔADM+P
wycinka MDN)
∡MDN=120
o
28 kwi 21:52
Eta:
"odjołem"
28 kwi 21:58
MACIEJ: a skąd wiemy że ta jest kąt 30 stopni u dołu

?
28 kwi 21:59
Jerzy:
ta sie wi
28 kwi 22:00
MACIEJ: Eta nie czepiaj się

pisałem na szybko
28 kwi 22:00
Mila:
ΔAMD≡ΔNBD − Δrównoramienne : kąty 75,75,30
28 kwi 22:02
MACIEJ: Dobrze dziękuje ślicznie

wszystko teraz jasne, a co do błędu ortograficznego to jeżeli kogoś
to razi w oczy to sorki
28 kwi 22:03
Mila:
Nam to nie zaszkodzi, ale Ty możesz mieć z tym problem, raczej podziękuj [FEcie]] .
28 kwi 22:05
Mila:
Ecie
28 kwi 22:05
MACIEJ: wiem, fajnie bo w ten sposób człowiek się uczy
28 kwi 22:05
Mila:
28 kwi 22:08