matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
df:
√
5
Dany jest kat ostry x taki ,ze sinx−cosx=
. Oblicz cos2x
10
19
Podnoszac do kwadratu wychodzi sin2x=
, czyli 2x to ok. 72 stopnie, to z jedynki
20
trygonometrycznej cos2x powinien byc chyba dodatni?
√
39
wynik wychodzi cos2x= −
20
28 kwi 20:56
ICSP:
π
π
skoro sinx > cosx to x >
więc 2x >
.
4
2
28 kwi 21:03
df:
dzieki
28 kwi 21:17