funkcja
Salem: funkcja g każdej liczbie x∊<−5;6> przyporządkowuje najmniejsza liczbę całkowitą n taką, że 3n
jest większa od x.
a) Podaj miejsca zerowe funkcji g
b) podaj zbiór wartości funkcji g
Proszę o wytłumaczenie rozwiązania bo nie potrafię tego zrozumieć
28 kwi 20:06
Jerzy:

Tutaj masz wykres tej funkcji
28 kwi 20:23
Jerzy:
Tam gdzie jest 1 na osi OY ma być 2 , a 1 jest niżej
28 kwi 20:24
Ajtek:
Witaj
Jerzy 
.
Z Twojego wykresu wynika, że ta funkcja nie przyjmuje wartości dla x={−3,0,3,6}.
28 kwi 20:28
Salem: w odpowiedziach jest dziedzina <−3;0), a zbiór wartości {−1,0,1,2,3} z tego wykresu to nie
wynika, poza tym nawet nie wiem jak to narysować
28 kwi 20:30
Jerzy:
Witaj
Ajtek 
... faktycznie, "podziurawilem dziedzinę",
wypełnienie pustych kółek pozostawiam autorowi ...niech myśli
28 kwi 20:32
6latek : Ten autor tego zadania chyba się przedtem nacpal
28 kwi 20:34
Ajtek:
jerzy to dobry pomysł

.
28 kwi 20:36
Jerzy:
Dziedzina przecież jest określona: x ∊ <−5,6>
Co do przeciwdziedziny, zgoda... n = 3 należy do zbioru wartości
28 kwi 20:37
Salem: a jak to rozwiązać nie rysując wykresu?
28 kwi 20:39
Ajtek:
Jak napisał Jerzy, trzeba pomyśleć.
28 kwi 20:40
Jerzy:
Ja bym nie poradził bez wykresu
28 kwi 20:40
Jerzy:
Podpowiedź: zauważ,że dla n = −1 mamy: 3n = −3 i 5 ≤ −3 ≤ −3
28 kwi 20:45