Układ kongruencji
Przemysław:
Proszę o rozwiązanie:
| ⎧ | 4x+6≡3 (mod 5) | |
| ⎜ | | |
| ⎨ | 3x−5≡4 (mod 5) |
|
| ⎜ | | |
| ⎩ | 5x+4≡10 (mod 11) | |
bo po sprowadzeniu do:
| ⎧ | 264x≡−198 (mod 330) | |
| ⎜ | | |
| ⎨ | 165x≡495 (mod 330) |
|
| ⎜ | | |
| ⎩ | 150x≡180 (mod 330) | |
nie wiem jak sobie z tym poradzić
28 kwi 19:35
Przemysław: Dochodzę do 51x≡127 (mod 330)
czyli
51x=330k+127
a to jest sprzeczne, czyli cały układ kongruencji jest sprzeczny, prawda?
28 kwi 19:51
Przemysław: Jak ktoś zajrzy to od razu kolejne pytanie:
wychodzi mi, że układ:
| ⎧ | x≡3 (mod 6) | |
| ⎜ | | |
| ⎨ | x≡9 (mod 15) |
|
| ⎜ | | |
| ⎩ | x≡18 (mod 21) | |
też jest sprzeczne, czy to prawda?
28 kwi 19:53
jc:
I równanie: 4x + 6 ≡ 3 (mod 5) ⇔ x ≡ 3 (mod 5) (mnożymy przez 4)
II równanie: 3x − 5 ≡ 4 (mod 5) ⇔ x ≡ 3 (mod 5) (mnożymy przez 5)
III równanie: 5x+4 ≡ 10 (mod 11) ⇔ x ≡ 10 (mod 11) (mnożymy przez 9)
43 ≡ 3 (mod 5)
43 ≡ 10 (mod 11)
Rozwiązanie x ≡ 43 (mod 55)
tzn x = 43 + 55*k
28 kwi 20:02
Przemysław: Hmm...
To coś mocno namieszałem

Dziękuję.
A to drugie?
28 kwi 20:09
Mariusz:
Chińskie twierdzenie o resztach miałeś ?
28 kwi 20:12
Przemysław: Tak, ale jeszcze muszę się nauczyć porządnie.
28 kwi 20:14
Mariusz:
W tym drugim rozbij ten układ tak aby moduły były względnie pierwsze
28 kwi 20:15
Przemysław: Tak też robiłem.
Więc wychodzi coś takiego:
| ⎧ | x≡3 (mod 2) | |
| ⎜ | | |
| ⎜ | x≡0 (mod 3) | |
| ⎨ | |
|
| ⎜ | x≡4 (mod 5) | |
| ⎜ | | |
| ⎩ | x≡4 (mod 7) | |
prawda?
28 kwi 20:17
Mariusz:
x≡3 mod 6
zamieniasz na
x≡1 mod 2
x≡0 mod 3
x≡9 mod 15
zamieniasz na
x≡0 mod 3
x≡4 mod 5
x≡18 mod 21
zamieniasz na
x≡0 mod 3
x≡4 mod 7
oraz wyrzucasz z układu te które się powtarzają
28 kwi 20:21
Mariusz:
Tak coś takiego
28 kwi 20:22
Mariusz:
Chociaż tę pierwszą kongruencję można jeszcze uprościć
28 kwi 20:24
Przemysław: Potem sprowadziłem to do NWW modułów:
| ⎧ | 70x≡0 (210) | |
| ⎜ | 105x≡105(mod 210) | |
| ⎜ | | |
| ⎨ | 42≡168(mod 210) |
|
| ⎜ | | |
| ⎩ | 30x≡120(mod 210) | |
1. z 3. dodałem stronami
2. z 4. dodałem stronami:
| ⎧ | 112x≡168(mod 210) | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | 135x≡225(mod 210) | |
odjąłem stronami:
27x≡57 (mod 210)
i teraz zostaje do rozwiązania:
27x=210k+57
27x−210k=57
podstawiam:
x
1=x−6k
x=x
1+6k
51x
1−24k=57
k
1=k−2x
1
k=k
1+2x
1
51x
1−24k
1−48x
1=57
3x
1−24k
1=57
x
2=x
1−8k
1
x
1=x
2+8k
1
3x
2=57
x
2=19
no faktycznie, nie wiedzieć czemu zamiast 57 wziąłem 127 i to się nie dzieliło
28 kwi 20:25
Przemysław: Jakieś bzdury napisałem w ogóle. Dobra, 20:25 jest nieważne
28 kwi 20:27
Przemysław: Co do 20:21 to wydaje mi się, że tak właśnie zrobiłem i to jest postać po wyrzuceniu
powtarzających się (z uwzględnieniem, że 3≡1 mod 2)
28 kwi 20:33
jc: Mariusz, a to prezent (program w Pythonie ilustrujący Ch. Tw. o resztach dla n=3,
ale łatwo uogólnić):
−−−−−−−−−−−−−−−−
def odwr(a,b):
x=1
z=0
while b<>0:
k=a/b
a,b,x,z=b,a%b,z,x−k*z
return x
def nwd(a,b):
while b<>0:
a,b=b,a%b
return a
print "chinskie twerdzenie o resztach"
print "wprowadz 3 liczby parami wzglednie pierwsze"
m1,m2,m3=input("m1="),input("m2="),input("m3=")
print "nwd (", m1,m2,") = ",nwd(m1,m2)
print "nwd (", m1,m3,") = ",nwd(m1,m3)
print "nwd (", m2,m3,") = ",nwd(m2,m3)
print "wprowadz 3 reszty"
r1,r2,r3=input("r1="),input("r2="),input("r3=")
m=m1*m2*m3
n1=odwr(m2*m3,m1)
n2=odwr(m1*m3,m2)
n3=odwr(m1*m2,m3)
n=(n1*m2*m3*r1+m1*n2*m3*r2+m1*m2*n3*r3)%m;
print "reszta z dzielenia", n, "przez ", m1, " = ", n%m1
print "reszta z dzielenia", n, "przez ", m2, " = ", n%m2
print "reszta z dzielenia", n, "przez ", m3, " = ", n%m3
28 kwi 20:42
Mariusz:
x≡1 mod 2
x≡0 mod 3
x≡4 mod 5
x≡4 mod 7
x≡1 mod 2
x≡0 mod 3
x≡4 mod 35
x≡1 mod 2
x≡0 mod 3
−1*2*0+1*3*1=3
x≡3 mod 6
x≡4 mod 35
6*6*4−1*35*3=144−105
x≡39 mod 210
28 kwi 20:54
Mariusz:
Ja chyba takie coś w C kiedyś napisałem (dla statycznie alokowanej tablicy , jak w Pascalu)
28 kwi 20:56
jc: Mariusz To wersja ogólna, wynik jak u Ciebie = 39
def odwr(a,b):
x=1
z=0
while b<>0:
k=a/b
a,b,x,z=b,a%b,z,x−k*z
return x
def nwd(a,b):
while b<>0:
a,b=b,a%b
return a
# dane wejsciowe
k = 4 # liczba modulow
m = [2,3,5,7] # moduly
r = [1,0,4,4] # reszty
mm = 1
for i in range(k):
mm *= m[i]
n= 0
for i in range(k):
n += mm*odwr(mm/m[i], m[i])/m[i]*r[i]
n %= mm
print n
28 kwi 21:00
Przemysław: Dziękuję bardzo
28 kwi 21:02
Mariusz:
#include<iostream>
#include<cstdlib>
#include<conio.h>
using namespace std;
inline void clrscr() {system("cls");};
typedef struct{
long a,b;
}ratio;
long gcdex(long,long,long*,long*);
ratio chrem(ratio,ratio);
int main(){
char ch;
ratio x[50];
long i,n;
clrscr();
do{
n=−1;
while(!(n>0&&n<=50)){
cout<<"Podaj ilosc rownan<=50\n";
cin>>n;
}
for(i=0;i<=n−1;i++){
cout<<"Podaj a["<<i+1<<"]=(reszta dzielnik)\n";
cin>>x[i].a>>x[i].b;
}
for(i=0;i<n−1;i++)
x[i+1]=chrem(x[i],x[i+1]);
cout<<"Wynik to : ";
cout<<x[n−1].a<<" modulo "<< x[n−1].b<<endl;
cout<<endl;
ch=getch();
}
while(ch!=27);
return 0;
}
long gcdex(long a,long b,long *x,long *y){
long quot;
long a0=a,b0=b;
long p=1,q=0,r=0,s=1;
long c,newr,news;
while(b!=0){
c=a%b;
quot=a/b;
a=b;
b=c;
newr=p−quot*r;
news=q−quot*s;
p=r;
q=s;
r=newr;
s=news;
}
if(a0*p+b0*q<0) (*x)=−p;
else (*x)=p;
if(a0*p+b0*q<0) (*y)=−q;
else (*y)=q;
return abs(a0*p+b0*q);
}
ratio chrem(ratio x,ratio y){
ratio z,lc;
long c;
c=gcdex(x.b,y.b,&lc.a,&lc.b);
if(c==1){
z.b=abs(x.b*y.b);
z.a=(x.b*lc.a*y.a+y.b*lc.b*x.a)%z.b;
if(z.a<0) z.a=(z.b+z.a)%z.b;
}
return z;
}
W C++ ale łatwo przełożyć na Pascala
w c/c++ można zastosować tablicę z dynamicznie allokowaną pamięcią
28 kwi 21:04
jc: Mariusz, czytając Twój program zauważyłem, że mój jest nadmiarowy
wystarczy odwracać (Twoje gcdx), nigdzie nie używmam nwd.
Przy okazji, Python ma arytmetykę dowolnego rozmiaru (chyba mówi sie inaczej,
ale uciekło mi słowo). Wszystkim polecam, ale tylko 2 osoby przekonałem.
def odwr(a,b):
x=1
z=0
while b<>0:
k=a/b
a,b,x,z=b,a%b,z,x−k*z
return x
k = 4 # liczba modulow
m = [2,3,5,7] # moduly
r = [1,0,4,4] # reszty
mm = 1
for i in range(k):
mm *= m[i]
n= 0
for i in range(k):
n += mm*odwr(mm/m[i], m[i])/m[i]*r[i]
n %= mm
print n
28 kwi 21:13
Przemysław: Dobra, inną metodą doszedłem do rozwiązania: −4161, co się zgadza, o ile się nie mylę.
Ale faktycznie lepiej jak nauczę się tego algorytmu z 20:54
28 kwi 21:16
jc: Mariusz, a to taka wygładzona wersja
def odwr(a,b):
x=1
z=0
while b<>0:
k=a/b
a,b,x,z=b,a%b,z,x−k*z
return x
d = [ [2,1],[3,0],[5,4],[7,4] ] # dane wejsciowe
p = 1
for t in d:
p *= t[0]
n= 0
for t in d:
n += p*odwr(p/t[0], t[0])/t[0]*t[1]
print n%p
28 kwi 21:37
Mariusz:
Zależy do czego python jest interpretowany i pliku exe nie zrobisz
Zdaje się że można było zapisać do pliku z rozszerzeniem .py i ładować importem
28 kwi 21:54
Mariusz:
Jako pierwszy język to chyba najlepszy jest Pascal
Słówka kluczowe są w języku angielskim a nie jakieś klamerki
Są moduły , biblioteki (dla trybu chronionego DOSa i Windowsa)
Turbo Pascal ma także elementy programowania obiektowego (typ object)
28 kwi 22:00
Przemysław: Przepraszam jeszcze, gdybyście mi jeszcze powiedzieli jak szukać b=[(a)
−1]
m, że:
b*a=1 mod m
to byłoby super

Bo można to wymyślać, ale wolałbym jakiś algorytm, a wiem, że można uogólnionym algorytmem
Euklidesa, ale nie wiem jak.
28 kwi 22:07
jc: Rozszerzony Algorytm Euklidesa.
13, 5
13 = 2*5 + 3
5 = 1*3 + 2
3 = 1*2 + 1
1 = 3 − 2 = 3 − (5 − 3) = 2*3 − 5 = 2*(13 −2*5) − 5 = 2*13 − 5*5
Zatem (−5)*5 ≡ 1 (mod 13), lub inaczej 8*5 ≡ 1 (mod 13)
(zły przykład, przecież od razu widać rozwiązanie)
W programie liczymy nieco inaczej: każda kolejna reszta jest postaci x*13+y*5
(pomyśl dlaczego).
28 kwi 22:19
jc: Mariusz Tak, Python jest interpretowany. Oczywiście, że tekst wpisujemy do pliku
(choć można pracować w trybie interakcyjnym).
Dla mnie główną zaletą Pythona jest niezwykle czytelny tekst
(żadnych klamerek, średników, dklaracji, są za to wcięcia).
28 kwi 22:25
Przemysław: Bardzo sprytnie

Każda kolejna reszta z dzielenia przez ile?
(w programy się nie zagłębiam, bo z moimi wybitnymi zdolnościami informatycznymi zrozumienie
mogłoby trochę zająć).
28 kwi 22:30
Przemysław: W każdym razie dziękuję bardzo
28 kwi 22:38
jc: Nie czytaj dalej, jeśli nie znasz algorytmu Euklidesa. Od tego musisz zacząć
13 = 1*13 + 0*5
5 = 0*13 + 1*5
13 = 2*5 + 3, 3 = 1*13 − 2*5
5 = 1*3 + 2, 2 = 5−1*3 = 5 − 1*(1*13−2*5) = − 1*13 + 3*5
3 = 1*2 + 1, 1 = 3 − 1*2 = (1*13 − 2*5) − 1*(−1*13 +3*5) = 2*13 − 5*5
kolejne reszty to: 13, 5, 3, 2, 1
Ale lepiej zapisać to na symbolach ...
Marisz, a czy znasz binarny algorytm nwd?
28 kwi 22:39
Przemysław: No to bycie tych reszt postaci: x*13+y*5
wydaje się jasne z tego algorytmu (jeżeli mogą być x,y ujemne).
Dzięki!
28 kwi 22:57
Przemysław: Gdyby moje następne pytanie było zbytnim wystawianiem Waszej dobrej woli i cierpliwości na
próbę, to nie odpowiadajcie

Jak wygląda ogólna metoda postępowania, gdy w układzie kongruencji przy x stoją stałe dowolne,
całkowite?
coś typu:
| ⎧ | a1*x≡b1 (mod m1) | |
| ⎜ | | |
| ⎨ | ... |
|
| ⎜ | | |
| ⎩ | an*x≡bn (mod mn) | |
28 kwi 23:12
jc: Dzielisz przez ai (jeśli się da) i powtarzasz dowód Chińskiego twierdzenia o resztach
(jeśli się da).
Założenia: ai są względnie pierwsze z mi,
dla dowolnych i≠j, mi, mj są względnie pierwsze.
Inaczej mogą być kłopoty, np. 2x ≡ 1 (mod 2).
28 kwi 23:17
Przemysław: Czyli jeżeli ai nie jest względnie pierwsze z mi to będzie sprzeczne?
W podanym przez Ciebie przykładzie to to jest sprzeczne, bo nie ma takiej liczby całkowitej,
żeby pomnożona przez 2 była nieparzysta.
28 kwi 23:20
Przemysław: "to będzie sprzeczne" miało znaczyć, że układ kongruencji będzie sprzeczny
28 kwi 23:21
Przemysław: W każdym razie dziękuję
28 kwi 23:45