Układ równań w liczbach całkowitych
Przemysław: Czy ten układ nie ma rozwiązań w liczbach całkowitych?
| ⎧ | 3x+5y+7z=4 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | 6x+14y+20z=7 | |
28 kwi 18:56
Przemysław: Dobrze, dziękuję

Jak tak szybko sprawdziłeś? Bo też mi wyszło, że nie ma, ale raczej nie tak szybko
28 kwi 18:59
Przemysław: OO
28 kwi 18:59
Przemysław: !?
28 kwi 19:04
ICSP: Przepraszam. Widziałem tam kwadraty. Po przemnożeniu pierwszego równania przez 2 oraz odjęciu
równań stronami łatwo dostajemy :
4y + 6z = −1
co jest równaniem sprzecznym bo
(4 , 6) = 2 nie dzieli −1
28 kwi 19:09
Przemysław: OK, dziękuję
28 kwi 19:12