prawdopodobieństwo
Flo: Ze zbioru liczb {1,2,...,2n ,2n + 1} , (n > 0) , losujemy jednocześnie dwie liczby. Niech An
oznacza zdarzenie: iloczyn wylosowanych liczb będzie liczbą parzystą. Wyznacz n tak, aby
P(An)= 1123
28 kwi 18:36
Flo: wychodzi mi n= 176
Czy to jest poprawnie? bo tak jakoś dziwnie...
28 kwi 18:43
g:
W zbiorze jest n liczb parzystych i n+1 nieparzystych. Iloczyn będzie parzysty
jeśli nie będzie sytuacji że wylosujemy dwie nieparzyste.
| | | |
|A| = |Ω| − | = |Ω| − n*(n+1)/2 |
| | |
| | |A| | | n*(n+1)/2 | |
P(An) = 11/23 = |
| = 1 − |
| |
| | |Ω| | | n*(2n+1) | |
Nie ma rozwiązania

!
28 kwi 19:10
Mila:
n musi być liczbą naturalną.
Sprawdź treść zadania.
28 kwi 19:12
Mila:
Z={1,2,...,2n ,2n + 1}
| | | | 1 | |
|Ω|= | = |
| *(2n+1)*2n=n*(2n+1) |
| | | 2 | |
Z
p={2,4,6,8...2n} , |Z
p}|=n
Z
n={1,3,5,7,...2n+1}, |Z
n|=n+1
A− iloczyn wylosowanych liczb jest liczbą parzystą
A'− iloczyn wylosowanych liczb jest liczbą nieparzystą
| | | | n+1 | |
P(A')= |
| = |
| |
| | n*(2n+1) | | 2*(2n+1) | |
| | n+1 | | 4n+2−(n+1) | | 3n+1 | |
P(A)=1− |
| = |
| = |
| |
| | 2*(2n+1) | | 4n+2 | | 4n+2 | |
28 kwi 19:13
Eta:
Błędne dane w treści
28 kwi 19:15
Flo: pewnie błąd w druku czy coś takiego. Dziękuję bardzo wszystkim! :3
28 kwi 19:29