eiii maturzysci
1tik: P(x0,y0) leży w IV ćwiartce układu współrzędnych na ramieniu końcowym kąta α. oblicz sumę x0+y0
jeśli tgα=−7/24 oraz odległość punktu P od początku układu współrzędnych jest równa 635.
28 kwi 18:09
1tik: 625* przerpaszam
28 kwi 18:14
1tik: ehh nikt nie umie?
28 kwi 18:37
Eta:
| | y | | −7 | | −7k | |
tgα= |
| = |
| = |
| , k>0 ⇒ y= −7k i x= 24k i r= 625 |
| | x | | 24 | | 24k | |
r
2=x
2+y
2 ⇒ 625
2= 49k
2+576k
2 = 625k
2 ⇒ k
2=625 ⇒ k=25
to x
o = 24*25 i y
o= −7*25
x
o+y
o= ....................
28 kwi 18:48