Planimetria
Pati18773: Hej. Mam problem z zadaniem.W trójkąt ABC wpisano okrąg o promieniu 1. Bok BC został podzielony
przez punkt styczności D na odcinki długości BD=7 i DC=3. Oblicz sinus kąta ABC i długości
boków AB i AC tego trójkąta.
Narysowałam sobie trójkąt i myślę żeby skorzystać z twierdzenia cosinusow ale potrzebny mi kąt
α(kat ABC). Jak go obliczyć?
28 kwi 17:13
Pati18773: A rownanie mi wyszlo takie:
(x+3)2=102+(x+3)2−2×10×(x+7)×cos2α
28 kwi 17:16
prosta:
skorzystaj z wzoru na pole trójkąta( Herona i tego z r=1)
otrzymasz równanie z niewiadomą x
28 kwi 17:21
Pati18773: Jak jeżeli nie mam podanego pola
28 kwi 17:24
prosta:
korzystamy z wzorów i przyrównujemy do siebie
√p(p−a)(p−b)(p−c)=pr
28 kwi 17:26
prosta: p=x+3+7=x+10
√(x+10)(x+10−10)(x+10−x−3)(x+10−x−7)=x+10
28 kwi 17:29
Pati18773: W książce mam wskazówkę ze tak: Korzystając z własności trójkąta ABC gdzie punkt O jest
środkiem okręgu oblicz sinus i cosinus połowy kąta B a następnie wykorzystaj wzór na sinus
podwojonego kąta.
28 kwi 17:31
Pati18773: Ale nie wiem jak ten sinus. obliczyłam przeciwprostokątną trójkąta LCD i mi wyszło 5p {2} i
skorzystałam z twierdzenia sinusa ale wyszedł inny wynik
28 kwi 17:33
Eta:

|BO|=
√72+12= 5
√2
| | 1 | | 7 | | 7 | |
sinα= |
| , cosα= |
| to sin2α=2sinα*cosα= |
| |
| | 5√2 | | 5√2 | | 25 | |
| | 1 | | 49(x+7) | |
P(ABC)= |
| *10*(x+7) *sin2α ⇒ P= |
| |
| | 2 | | 5 | |
i P= rp ⇒ P= 10+x
teraz porównaj pola .............................. x=...........
28 kwi 17:38
Pati18773: Skąd cosα=7/5√2
28 kwi 17:45
Eta:
Z trójkąta BDO . |BO|=5√2
to cosα= ........... i sinα=.....
28 kwi 17:46
Pati18773: A racja myslalam ze z twierdzenia cosinusow ...
28 kwi 17:48
Eta:
Dobre pytanie ? na tydzień przed maturą ( def. f. trygonometrycznych się kłania
28 kwi 17:48
Pati18773: A ja maturzystka jeszcze na całe szczęście nie jestem xd
28 kwi 18:23
Pati18773: Dzięki wielkie!
28 kwi 18:24
Eta:
28 kwi 18:25
prosta:
a moja propozycja nie podobała się?
28 kwi 19:45