Ośmiokąt foremny
Jan: Dany jest ośmiokąt foremny o boku długości 1 cm. Uzasadnij, że średnica okręgu wpisanego w ten
ośmiokąt ma długość (1+√2
cm.
Proszę o rysunek i rozwiązanie.
28 kwi 16:35
Eta:
Z trójkąta prostokątnego ACO
| 0,5 | | 1 | |
| =r ⇒ 2r= |
| |
| tgα | | tg22,5o | |
teraz tylko należy wyznaczyć dokładną wartość tg22,5
o=
√2+1
| | 2tgα | |
bo : tg45o=1 ze wzoru tg2α= |
| |
| | 1−tg2α | |
dla łatwości zapisów oznaczam tg22,5
o = tgx >0
| | 2tgx | |
wtedy 1= |
| ⇒ tg2x+2tgx−1=0 Δ= 8, √Δ=2√2 |
| | 1−tg2x | |
| | 1 | |
zatem 2r= |
| = ...... = √2+1 |
| | √2−1 | |
.c.n.u
28 kwi 18:24