liczby w podanej kolejności tworzą ciąg geo
Alicja: Liczby w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny, oblicz x.
x4, −2x+3, 1
28 kwi 15:21
Jerzy:
(−2x + 3)2 = x4 ... i licz
28 kwi 15:23
Alicja: wychodzi mi x4−4x2+12x−9=0 i nie wiem co dalej
28 kwi 15:25
6latek : (−2x+3)2= 4x2−12x+9
28 kwi 15:27
Alicja: Ale jak się przerzuci na drugą stronę to się zmieniają znaki.
28 kwi 15:31
6latek : Dobrze masz
x4−4x2+12x−9=0
w(1)=1−4+12−9=0
(x4−4x2+12x−9) : (x−1)= licz
Może i można pogrupować ale ja nie wiem jak wiec dziele
28 kwi 15:32
Jerzy:
Rozwiązania w zbiorze liczb rzeczywistych: x = 1 lub = − 3
28 kwi 15:42