ciąg
Tyrf: Pytanie o założenia
W nieskończonym ciągu geometrycznym (an) a1=p + 2 i a2 = (p2 + 2p):(p−1)
28 kwi 15:04
Jerzy:
na razie jedyne,to: p ≠ 1
28 kwi 15:05
Tyrf: Ciąg dalszy
Dla jakich wartości parametru p szereg a1+a2+a3+a4... jest zbieżny?
I tutaj mam pytanie co do założeń, bo wynik mi wyszedł prawie taki sam, z wyjątkiem tego że ja
założyłem że
p musi być różne od −2, a w odpowiedzi nie ma tego założenia
28 kwi 15:06
Tyrf: No właśnie, czemu tylko p różne od 1? Skoro dzielimy przez (p+2)?
28 kwi 15:07
Jerzy:
aby był zbieżny, to: IqI < 1
28 kwi 15:09
Jerzy:
a gdzie dzielimy przez: p + 2 ?
28 kwi 15:10
Tyrf: żeby obliczyć q dzielę a2 przez a1, tak?
28 kwi 15:14
Jerzy:
| | p(p+2) | | p | |
q = |
| = |
| |
| | (p−1)*(p+2) | | p−1 | |
dla p = −2 dostałbyś ciąg stały: a
n = 0
28 kwi 15:20