Ciąg geometryczny
Qźa: Funkcje f(x)=−4x2−8, g(x)=2x2+4ax+2a2+4, h(x)=8x2+4b2 mają tę własność, że dla każdej
liczby rzeczywistej x, wartość funkcji f(x), g(x), h(x) tworzą w pewnej kolejności
trzywyrazowy ciąg geometryczny. Oblicz iloraz tego ciągu.
Proszę o wskazówkę
28 kwi 13:11
wmboczek: f i h są sąsiednimi wyrazami i q<0
28 kwi 13:34
Qźa: Skąd wiesz że f i h ?
28 kwi 18:38
ZKS:
Jakie wartości przyjmuje funkcja f(x), g(x) i h(x).
28 kwi 18:43
Qźa: No takie jak napisalem, ale chodzi że f, h ma podobne wspolczynniki ?
28 kwi 18:57
ZKS:
Dobra nie było pytania, w takim razie.
28 kwi 19:00
Qźa: Pierwszy raz spotykam się z takim zadaniem, jakbyś mógł cos więcej podpowiedziec
28 kwi 19:01
Qźa: Aaa chodzi ci ze f zawsze ujemne h zawsze dodatnie i dlatego q<0
28 kwi 19:02
Qźa: I dlatego są obok siebie
28 kwi 19:04
ZKS:
Dokładnie o to mi chodzi, f(x) przyjmuje wartości ujemne, g(x) i h(x) dodatnie, dlatego
f(x) musi być środkowym wyrazem i q < 0.
28 kwi 19:06
Qźa: Dobra, i co dalej mam pisać że q=f(x)/g(x)=h(x)/f(x) czyli ze f(x)2=g(x)xh(x)
28 kwi 19:15
Qźa: Czy można użyć np f(1),g(1), h(1)
28 kwi 19:18
ZKS:
| | f(x) | | h(x) | |
Możesz mieć q = |
| albo q = |
| . |
| | h(x) | | f(x) | |
28 kwi 19:19
ZKS:
Najpierw policz dla jakich a oraz b te funkcje tworzą ciąg geometryczny.
28 kwi 19:20
Qźa: No właśnie ale tam mam a, b i jak to wszystko powyznaczac
28 kwi 19:20
ZKS:
To licz [f(x)]2 oraz g(x) • h(x) i porównuj współczynniki przy odpowiednich potęgach.
28 kwi 19:23
Jack: było...
28 kwi 19:26
ZKS:
Jakie były do tego odpowiedzi?
28 kwi 19:28
Qźa: A=0 b=2 lub b= −2
28 kwi 19:29
ZKS:
Okej, ale pytają o coś innego.
28 kwi 19:30
Qźa: Czyli q=−2 lub q=−1/2
28 kwi 19:31
ZKS:

.
28 kwi 19:32
Qźa: Dzięki
28 kwi 19:33