logarytmy
Michał: Rozwiąż równanie:
√xlog5(x−1)=5
28 kwi 13:08
Michał: prosze o pomoc
28 kwi 13:15
Jerzy:
Całe pod pierwiastkiem ?
28 kwi 13:17
Michał: tylko x jest pod pierwiastkiem a reszta w potędze
28 kwi 13:17
Michał: ktoś ma jakiś pomysł ?
28 kwi 13:34
Jerzy:
Czy to wyglada tak: (√x)log5(x−1) = 5 ?
28 kwi 13:37
Michał: tak dokładnie
28 kwi 13:38
Michał: nie mam pomysłu na to
28 kwi 13:38
ICSP: 1. Dziedzina
2. Potraktuj obie strony logarytmem o podstawie z 5.
28 kwi 13:39
Michał: tyle zrobiłem ale nie wiem co dalej
28 kwi 13:40
piotr1973: ał. x>1
log5((√x)log5(x−1))=log55
log5(x−1)*log5(√x)=1
x−1=√x
28 kwi 13:44
Michał: dlaczego "x−1=√x" ?
28 kwi 13:45
ICSP: teraz dla x > 2 funkcje jest ściśle rosnaca. Skorzystaj z jakiejść metody numerycznej do
wyznaczenia rozwiązania z chcianą dokładnością.
28 kwi 13:45
Jerzy:
A od kiedy: logab*logac = 1 ⇔ a = b ?
28 kwi 13:45
Jerzy:
Kombinuję od kwadransa ... i nic mi mądrego do głowy new przychodzi.
Skąd masz to zadanie ?
28 kwi 13:47
piotr1973: ostatnia moja linijka źle,
28 kwi 13:47
Michał: a ja od 40 minut :< Ze zbioru takiego ale nie wiem jak sie nazywa :<
28 kwi 13:50
Jerzy:
jaki poziom ?
28 kwi 13:51
ZKS:
Jerzy zapewne jest log5(x) − 1 w wykładniku.
28 kwi 13:52
Michał: rozszerzony, klasa maturalna
28 kwi 13:53
Michał: właśnie tam jest tak napisane ze sam sie zastanawiam czy jest log5x−1 czy log5x
28 kwi 13:54
piotr1973: gdy będzie w wykładniku log5(x)−1 to wynik jest 25
28 kwi 13:55
Jerzy:
jeśli tak, to po zadaniu : x = 25
28 kwi 13:57
piotr1973: (log5(x)−1)*log5(√x)=1
28 kwi 13:57
Michał: Jestem na tym etapie log5(x−1)*log5(√x)=1 co dalej ?
28 kwi 14:00
Michał: ten pierwiastek przeszkadza
28 kwi 14:01
28 kwi 14:04
Michał: okej no tak, jasne
28 kwi 14:05
Jerzy:
podstaw : log5 = t i masz równanie: t2 − t − 2 = 0
28 kwi 14:05
Michał: Dziękuje Panowie
28 kwi 14:10