matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciag geometryczny
patryś:
W ciągu geometrycznym (a
n
) a
5
*a
6
=
1
4
oraz a
10
=
1
16
. Ile jest równy pierwszy wyraz ciagu.?
28 kwi 12:51
irena_1:
a
5
*a
6
=a
1
q
4
*a
1
q
5
=a
1
2
q
9
1
a
1
2
q
9
=
4
a
10
=a
1
q
9
1
a
1
q
9
=
16
a
1
2
q
9
1
1
=a
1
=
:
=4
a
1
q
9
4
16
28 kwi 12:58