ciąg arytmetyczny
patryś: Pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego (an) jest równy −8, a suma piętnastu początkowych wyrazów
tego ciągu wynosi −150. Różnica ciągu (an) jest równa.?
Próbowałem podstawić pod wzór na sumę ciagu arytmetycznego, ale jakieś głupoty mi wychodzą,
pomoże ktoś?
28 kwi 12:25
Jerzy:
Pokaż obliczenia
28 kwi 12:26
karobert: a1 = −8
S15 = 2a1+14r2 *15 =−150
2*(−8)+14r2 *15 = −150
r=− 2/7
28 kwi 12:34
patryś: | | 2*(−8)+(15−1)r | |
−150= |
| *15 /*2 |
| | 2 | |
−300=(−16+14r)*15
−300=−240+210r
−60=210r /210
teraz chyba wyszło mi poprawnie
28 kwi 12:34
karobert: no i gucio
28 kwi 12:36