Kongurencja
Kasia: Czy mógłby ktoś pomóc?
x≡2mod9
x≡11mod 28
x≥0 i x≤251
28 kwi 11:05
karobert: mod to chyba reszta z dzielenia
28 kwi 12:17
karobert: x≡2 mod 9
x=2
x≡11 mod 28
x=11
28 kwi 12:41
Kasia: No wlasnie niekoniecznie
28 kwi 12:45
jc: Czy na pewno tak było w zadaniu?
A może tak x ≡ 2 (mod 9)
to oznacza, że 9 | x−2
Natomiast x = 2 mod 9 oznaczałoby, że x jest resztą z dzielenia 2 przez 9, czyli 2.
Zapewne chodziło o
x ≡ 2 (mod 9)
Wtedy x = 2, 11, 20, 29, ..., 245
28 kwi 13:10
karobert: no to będzie jak mówi jc
28 kwi 13:12
Kasia: tak, powinno być to zapisane jak mówi jc, jednak jest to układ równań więc jak znaleźć x?
28 kwi 13:35
jc:
Liczba 11 spełnia nasze równanie
11 mod 9 = 2
11 mod 28 = 11
następna taka liczba będzie większa o 9*28 = 252
(najmniejsza dodatnia liczba podzielna równocześnie przez 9 i przez 29)
ale 252 + 11 = 263 jest za duże
jedynym rozwiązaniem jest więc liczba 11
28 kwi 14:15
Mariusz:
−3*9+1*28=1
−3*9*11+1*28*2
=−297+56=−241 mod 252
−241+252=11
29 kwi 05:03
Mila:
Układ kongruencji
x≡2(mod9)
x≡11(mod 28)
9 i 28 liczby względnie pierwsze, z Chińskiego tw. o resztach mamy, że:
układ spełnia dokładnie jedna liczba x, taka, że
1≤x≤9*28=252
Znajdujemy najmniejsze k takie ,że 9k+2 spełnia drugie równanie:
k=0, x=9*0+2=2 nie spełnia drugiego równania
k=1 x=9+2=11
11=11(mod28)
11=2 (mod9)
x=11 spełnia obydwa równania
Ogólne rozwiązanie obu równań:
x=11+9*28m ,
spr. dla m=1 mamy
x=263
263=9*29+2
263=[N[28]*9+11
263>251
x=11+252m
===========
29 kwi 20:13