prawdopodobienstwo
Damian: Oblicz prawdopodobieństwo warunkowe, że w czterokrotnym rzucie symetryczną sześcienną kostką do
gry otrzymamy co najmniej jedną „czwórkę”, pod warunkiem że otrzymamy co najmniej jedną
„piątkę”.
| | | |
Ciekawi mnie co jest błedne z myśleniu, licząc |A iloczyn B|= | *6*6 |
| | |
| | | |
Wybieram miejsce dla 4 i 5 ( | ) i reszte uzupełniam dowolnymi liczbami od 1 do 6. |
| | |
28 kwi 10:41
Jerzy:
Jeszcze pomnóż przez 2 (zamiana miejsc 4 i 5)
28 kwi 10:51
Metis: Dołączę do twojego problemu.
Model jest następujący:
D
l − czterokrotny rzut kostką do gry
Ω={(a,b,c,d); a,b,c,d ∊ {1,2,3,4,5,6}}
|Ω}=6
4=1296
A− zdarzenie polegające na otrzymaniu co najmniej jednej 4
B− ... jednej 5
Ze wzoru za prawdopodobieństwo warunkowe , liczymy P(B)
B'− zdarzenie polegające na otrzymaniu żadnej 5
|B'|=5*5*5*5=5
4
Zatem
| | 54 | | 671 | |
P(B)=1−P(B') ⇔ P(B)=1− |
| = |
| |
| | 64 | | 1296 | |
Teraz musimy rozważyć
A∩B − otrzymanie co najmniej jednej 4 i co najmniej jednej 5
I tutaj zaczynają się schody
28 kwi 10:52
Damian: ale to jest błedne myślenie chyba, coś sie moze zacząć powtarzać
28 kwi 10:53
Metis: Ja, nasze A∩B podzieliłbym na kroki:
1) otrzymaliśmy trzy 4, jedną 5 itd.
Ale łatwo o błąd, przeoczenie i zastanawiam się czy nie można "załatwić" tego szybciej, np.
rozpatrując zdarzenie przeciwne.
28 kwi 10:58
28 kwi 10:59
Jerzy:
Przecież w iloczynie 6*6 też kryją się 4 i 5, wiec moze byc np. 4544
28 kwi 11:03
Metis:
28 kwi 19:19
Mila:
Metis
A∩B rozpisz , nie ma dużo przypadków.
28 kwi 21:02
Mila:
Damian masz odpowiedź?
28 kwi 21:03
Jerzy:
@Metis .... zerknij do postu Karolki
28 kwi 21:07
Jerzy:
sorry ...Karolci
28 kwi 21:08
Mila:
Jerzy podoba mi się Twój sposób,
ale nie mogę się doliczyć moim sposobem takiej liczby zdarzeń.
Dlatego pytam o odpowiedź ( która może też być błędna jak moje rachunki).
28 kwi 21:28
Jerzy:
Witaj
Milu 
Ja to widzę tak:
45XX
4X5X
4XX5
X45X
XX45
4XX5
XX = 6*6 , no i zamiana miejscami 4 i 5
zawsze mamy co najmniej jedną 4 i co najmniej jedną 5
28 kwi 21:33
Mila:
Witam miło.

Dziękuję. Też tak rozumiem, ten zapis, ale nie mogę się doliczyć.
Metis licz i podaj Twój wynik.
28 kwi 22:07
Metis:
28 kwi 22:08
Metis: Milu mam całe rozw. tego zadania.
Ale zaciekawiło mnie i nie rozumiałem do końca rozwiązania
Jarzego , sądziłem też można to
zrobić szybciej

Podać rozwiązanie?
28 kwi 22:31
Mila:
Podaj wynik.
28 kwi 22:41
28 kwi 22:42
Mila:
Też tak mam. To wynik z książki, czy wg Twoich obliczeń?
28 kwi 22:44
Metis: To wynik książkowy
28 kwi 22:49
Metis: Milu mam jeszcze jedno zadanko z kombinatoryki, możesz mi je sprawdzić?
Za chwilkę napiszę.
28 kwi 22:50
Metis: Ile jest liczb naturalnych ośmiocyfrowych, których suma cyfr jest równa 4?
X X X X X X X X
1) Jedna 4 , reszta 0 − 40 000 000 − 1
2) Dwie 2 − 2 X X X X X X 2 − 7
| | | |
3) Jedna 2 , dwie 1 − 2 X X X X X 1 1 − | =21 |
| | |
| | | | | |
1 X X X X X 1 2 − | * | = 7*6=42 |
| | | |
4) Cztery 1 −
5) Jedna 3 i jedna 1
Łącznie 120 .
28 kwi 22:59
Mila:
Dobrze.
2) sposób
Kombinacje z powtórzeniami:
x
1+x
2+.....+x
8=4
x
1≥1
x
1+x
2+.....x
8=3 liczba rozwiązań w zbiorze całkowitych nieujemnych:
28 kwi 23:14
Mila:
Zamiast x mogłeś wpisać 0.
28 kwi 23:20
Metis: Dziękuje
29 kwi 00:00
Mila:
Dobranoc

Owocnej pracy życzę .
29 kwi 00:12
Mila:
ad1
Dla
Metisa .
|A∩B|
1)
f:(x
1,x
2,x
3,x
4) →{4,5} i nie mogą wystąpić same 4 lub same 5. ( liczba suriekcji)
2
4−2=14
2)
(4,5,5,x) lub (4,4,5,x) , x∊{1,2,3,6}
3)
(4,5,x,x), x∊{1,2,3,6}
4*3*4
2=12*16=192
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
14+96+192=302
|A∩B|=302
=========
29 kwi 18:11
Jack: jak ja nie lubie prawdopodob.... ; D
29 kwi 18:46
Mila:
Jack Nie martw się , na maturze nie dają bardzo trudnych zadań z prawdopodobieństwa.
Przejrzyj majowe z ostatnich lat, na pewno potrafisz rozwiązać.
29 kwi 18:48
Jack: mam taka nadzieje
29 kwi 18:57
Mila:
29 kwi 23:36
Metis: Dziękuję pięknie
30 kwi 01:46