matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
e
rob2003:
granica z funkcji ze wzoru na liczbę n
a
w przypadku ciągów jest wzór lim n −>
∞
(1 +
)
b
= e
a
b
czy w przypadku funkcji, gdzie x −>
∞
też można go stosować?
28 kwi 10:26
Janek191:
a
Tam pewnie jest lim (1 +
)
n
= e
a
n
n→
∞
28 kwi 10:29
Janek191:
a
lim ( 1 +
)
x
= e
x
x
x→
∞
28 kwi 10:30
rob2003:
tak
czyli można?
28 kwi 10:40