f
całka: Objetosc bryly ograniczonej powierzchniami:
z=y+4
x2+y2=4
z=0
Nie mam pojęcia jak tutaj określić kąt φ po zmianie współ. na biegounowe... Proszę o pomoc
27 kwi 23:52
Jerzy:
0 ≤ r ≤ 2
0 ≤ α ≤ 2π
28 kwi 00:03
całka:

Od 0 do 2π? Z rysunku wynika mi coś takiego :
Myślałem, że jakiś inny przedział. Z czego to wynika?
28 kwi 00:07
całka:
28 kwi 00:18
jc: V = 4*22 π = 16 π, czy coś mylę?
28 kwi 00:26
całka: Nie no , 16π ma wyjść , ale dlaczego akurat taki przedział ?
28 kwi 00:27
jc: Koniecznie chcesz całkować, skoro widać wynik?
x = r cos φ
y = r sin φ
z = 4 + r sin φ
Tak prarametryzujesz koło (podstawę):
r ∊ [0, 2]
φ ∊ [0,2π]
A tak możesz wznosić się na podstawę:
z ∊ [0, 4+ r * sin φ]
A wzór na objętość jest oczywisty bez całek.
28 kwi 00:35