a
olekturbo: Wyznacz zbior wartosci
f(x) = −36x−4*6x−5
27 kwi 23:24
olekturbo: robiłem to tak:
t = 6
x
f(x) = −2t
2−4t−5
f(−1) = −2+4−5 = −2
ZW<−
∞,−2>
ale Odpowiedz jest inna
27 kwi 23:25
olekturbo: hmm ale w sumie t > 0 wiec p nie moze byc −1
27 kwi 23:28
olekturbo: Wiec najmniejsza wartosc bedzie dla t = 0?
i bedzie
<−∞,−5)?
27 kwi 23:29
Evelek: 2t = 6x * 6x = 362x chyba tak powinno być?
27 kwi 23:30
olekturbo: ?
27 kwi 23:31
Evelek: znaczy t2
27 kwi 23:31
ZKS:
olektrubo a jakie wartości przyjmuje funkcja 6
x?
27 kwi 23:31
Mila:

f(x)=−6
2x−4*6
x−5
6
x=t
f(t)=−t
2−4t−5 i t>0 parabola skierowana w dół, interesuje nas wykres dla t>0
dla t>−2 funkcja jest malejąca
f(0)=−5
Zw
f=(−
∞,−5)
27 kwi 23:32
olekturbo: no no powinno vyc f(x) = −t2−4t−5
27 kwi 23:32
ZKS:
Wyżej już widzę Twój wpis.
27 kwi 23:32
Evelek: podstawiamy t = 6x
2t2 to jest 2 * (6x)2
o tą część mi chodzi że chyba źle podstawiona ale nie jestem pewny
27 kwi 23:32
Mila:
36x=(62)x=62x=(6x)2
27 kwi 23:35
Buuu:
Jeśli t=6
x
to −36
x−4*6
x−5 = −t
2 −4t −5
t(−2) = −4+4−5= −5
27 kwi 23:43
Buuu: Człowiek odejdzie na 5 min od komputra i już rozwiążą
27 kwi 23:44