ciag
Damian: Ciag (an) jest okreslony dla n > 1 i spełnia warunek
3an+3 − an+1 = an − 3an+2 dla n > 1.
Oblicz sume dwóch poczatkowych wyrazów ciagu (an) jezeli suma wszystkich jego wyra− ˙
zów jest równa 2016.
27 kwi 23:06
Jack: 3(an+3 + an+2) = an+1 + an
27 kwi 23:17
Damian: Tyle wiem. Nie wiem jak użyć sumy
28 kwi 07:26
Mariusz:
3a
n+3=−3a
n+2+a
n+1+a
n
| | 1 | | 1 | |
an+3=−an+2+ |
| an+1+ |
| an |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
an=−an−1+ |
| an−2+ |
| an−3 |
| | 3 | | 3 | |
A(x)=∑
n=0∞a
nx
n
| | 1 | | 1 | |
∑n=3anxn=∑n=3(−an−1)xn+∑n=3 |
| an−2xn+∑n=3 |
| an−3xn |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
∑n=3anxn=−x∑n=3(an−1)xn−1+ |
| x2∑n=3an−2xn−2+ |
| | 3 | |
| | 1 | |
∑n=3anxn=−x∑n=2anxn+ |
| x2∑n=1anxn+ |
| | 3 | |
∑
n=0a
nx
n−a
0−a
1x−a
2x
2=−x(∑
n=0a
nx
n−a
0−a
1x)
| | 1 | | 1 | |
+ |
| x2(∑n=0anxn−a0)+ |
| x3∑n=0anxn |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
A(x)−a0−a1x−a2x2=−x(A(x)−a0−a1x)+ |
| x2(A(x)−a0)+ |
| x3A(x) |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
A(x)(1+x− |
| x2− |
| x3)=a0+a1x+a2x2+a0x+a1x2− |
| a0x2 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
A(x)(3+x−x
2−x
3)=3a
0+3a
1x+3a
2x
2+3a
0x+3a
1x
2−a
0x
2
| | (3a2+3a1−a0)x2+(3a1+3a0)x+3a0 | |
A(x)= |
| |
| | 3+3x−x2−x3 | |
| | (3a2+3a1−a0)x2+(3a1+3a0)x+3a0 | |
A(x)= |
| |
| | (1+x)(√3−x)(√3+x) | |
28 kwi 09:37
ZKS:
Zauważ, że otrzymywać będziesz
a
1 + a
2 = 3(a
3 + a
4)
| 1 | |
| (a1 + a2) = a3 + a4 = 3(a5 + a6) |
| 3 | |
| 1 | |
| (a1 + a2) = a5 + a6 = 3(a7 + a8) |
| 9 | |
...
S = a
1 + a
2 + a
3 + a
4 + a
5 + a
6 ...
| | 1 | | 1 | |
S = (a1 + a2)(1 + |
| + |
| + ... ) |
| | 3 | | 9 | |
28 kwi 14:03
Mariusz:
ZKS ja tak liczyłem
Wyznaczyłem funkcję tworzącą tego ciągu oraz funkcję tworzącą ciągu sum częściowych
jednak ciąg sum częściowych nie zbiegał już tak ładnie jak u ciebie do sumy ciągu
geometrycznego
Ciąg który otrzymałem nie miał granicy
(można było wybrać dwa podciągi zbieżne do różnych granic)
Przyrównałem te granice do 2016 i mi wyszło 1344
28 kwi 20:07