Wektory własne
Pawelp: Wektory własne macierzy
2 1 −2
−1 0 0
1 1 −1
dostałem wartości własne λ1=1, λ2=−i, λ3=i
dla λ1 mam wektor (−1,1,0) i to mi się zgadza, ale już
dla λ2 dostaję (−i,1−i) a wolfram podaje (1,−i,1)
Próbowałem już kilkukrotnie, ale ciągle dostaję albo (−i,1−i) albo (i,1,i)
Proszę, aby ktoś pokazał mi całe obliczenia do wyznaczenia wektora własnego dla i lub −i.
27 kwi 22:56
Pawelp:
27 kwi 23:40
jc: Pomnóż przez minus jeden, a otrzymasz wynik Wolframa.
27 kwi 23:49
Pawelp: ale to mi zmieni tylko znaki, a nie zamieni miejscami jedynek z 'i', chyba że się mylę to
proszę o uświadomienie
28 kwi 00:11
jc: Faktycznie.
Rozumiem, że Twoje wektory to: (−1,1,0), (−i,1,−i), (i,1,i).
−i (i,1,i) = (1,−i,1)
A teraz dobrze?
28 kwi 00:18
Pawelp: ooo, teraz już jaśniej

Jak rozumiem to, że dostałem takie wektory nie sprawi, że wynik równania różniczkowego będzie
zły?
28 kwi 00:53
Pawelp:
28 kwi 11:18
Pawelp:
28 kwi 12:28
jc: Jeśli wektor własny pomnożysz przez dowolną liczbę różną od zera, dalej będziesz
miał wektor własny należący do tej samej wartości własnej.
28 kwi 13:13
Pawelp: Dzięki
28 kwi 15:31