3 dzielenia
Igor: | | x−2 | | x+6 | |
Dla jakiej wartości x liczby |
| ,6, |
| są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. |
| | 6 | | 2 | |
Wzór na to to ?
a
3−a
2=a
2−a
3
27 kwi 22:42
Igor: Odpowiedź w odpowiedziach to 10 ale wychodzi mi ciągle 13.
27 kwi 22:42
27 kwi 22:43
zef: W podanej kolejność a1,a2,a3
To:
2a2=a1+a3
27 kwi 22:43
Igor: A to mi 22 wychodzi XD
27 kwi 22:57
zef: 72=4x+16
56=4x
x=14
To jest odpowiedź.
27 kwi 23:02
Igor: a − dałem przy 16.
Czyli w książce mam błąd.
27 kwi 23:03
6latek: Wzor na to to
a3−a2= a2−a1 (tez tak możesz sprawdzać
27 kwi 23:07
zef: Dokładnie, z tego wzoru zostanie ci różnica pomiędzy danymi wyrazami która musi być taka sama.
27 kwi 23:08