Witam, potrzebuje pomocy z zadaniem którego treść znajdziecie tutaj:
http://s5.ifotos.pl/img/zadanie7p_ssqppws.png
Mam problem, narysowałem t
Odkładasz odcinek długości 3x , x>0 na przedłużeniu AC
Trójkąty ACB i DAB są równoramienne ⇒ są podobne z cechy kkk)
to
| 3x | 2x | 2 | ||||
= | = | ⇒ x=2 | ||||
| 2x+5 | 3x | 3 |
nie do końca rozumiem konstrukcje drugiej części tego trójkąta, ten trójkąt CDA to jest
część
trójkąta CAB mam rozumieć ?
I czemu ta zależność wygląda w taki sposób
?
nie powinno być :
3x/2x+5 = 2x/5
?
| 3x | 2x | |||
to: | = | |||
| 2x+5 | 3x |
!
Widzę jeszcze jednego chochlika
ma być: "odkładasz odcinek długości 2x na przedłużeniu ...."
?
?
!
złapałem
!
| |AB| | 3 | |||
Z treści zadania | = | i |AC|=5 | ||
| |BC| | 2 |
| 5*2x | 5*3x | |||
P= | *sin2α i P= | *sinα i sin2α= 2sinα*cosα | ||
| 2 | 2 |
| 3 | ||
to: ..... cosα= | ||
| 4 |
| 9x2+25−4x2 | x2+5 | 3 | ||||
cosα= | = | = | ||||
| 2*3x*5 | 6x | 4 |