logarytmy
Kasia: proszę o wyliczenie krok po kroku=
y= log2 (x+3)+1
y= log 13 x − 4 to 13 ma byc u dołu
27 kwi 22:00
6latek:

Zalozenie
x+3>0 to x>−3
Wykres
1 y=log
2x
2 y=log
2x przesuwasz o 3 jednostki w lewo i masz y=log
2(x+3)
3, log
2(x+3) przesuwaz o 1 jednoske do góry i masz y=log
2(x+3)+1
27 kwi 22:05
6latek: A y=log2x to masz kalkulator i licz tylko pamiętaj o zalozeniu
27 kwi 22:07
Kasia: a to drugie?
27 kwi 22:15
6latek: Rysujesz y=log1/3x
y=log1/3x przesuwasz o 4 jednostki w dol i masz y=log1/3x−4
I pamiętaj o zalozeniu x>0
27 kwi 22:36