aa
Anita: Błagam o pomoc


(
Jaka powinna byś wartość i kierunek natężenia pola elektrostatycznego, by umieszczona w nim
kropelka wody o promieniu 0,1mm i ładunku 10−12C nie opadła?
Jakub: | | F | |
wzór na natężenie pola elektrostatycznego: E = |
| |
| | q | |
F − siła elektryczna działająca na kropelkę. Musi ona równoważyć ciężar kropelki. F = mg
ρ = 1000
kgm3 − gęstość wody
r = 0,1mm = 0,1*10
−3m − promień kropelki
| | m | |
ρ = |
| − wzór na gęstość wody |
| | V | |
ρ*V = m
m = ρ*V (objętość kropelki czyli kuli)
m = ρ*
43πr
3 = policz
Kierunek natężenia powinien być pionowy, a jego zwrot do góry (tak aby siła działająca od pola
była przeciwnie skierowana do siły ciężkości)