Ciągi Arytmetyczne.
Igor: Wiedząc że suma liczb a,b,c które tworzą ciąg arytmetyczny, jest równa 21,natomiast ich iloczyn
jest równy 231, wyznacz te 3 liczby.
Czy mogę tak rozwiązać
a+b+c=21
abc=231
?
Czy koniecznie muszę tak
a+b+c=21
abc=231
2b=a+c
27 kwi 21:55
Evelek: Skoro 3 niewiadome masz to raczej z 2 równań ich nie wyliczysz.
27 kwi 22:02
Igor: A no tak XD.
Czyli bd
a1+a1+r+a1+2r=21
(a1)(a1+r)(a1)+2r)=231
a1+a1+2r=2(a1+r)
3a1+3r=21 itd
27 kwi 22:07
6latek: skoro a+c=2b
to w1 masz b+2b=21 to 3b=21 to b=7
kombinuj dalej
27 kwi 22:09
ZKS:
Przecież tam są trzy równania.
27 kwi 22:13
6latek: dalej a+7+c=21
to a+c=14
7ac=231 to ac= 231/7= 33
Masz do rozwiązania układ rownan
{a+c=14
{a*c=33
Widzisz e to będą takie liczby a=11 i c=3 albo a=3 i c=11 Wiec będzie to ciag
1 ciaag {3,7 11}
lub 2 ciag {11,7,3}
27 kwi 22:17
Mila:
a+b+c=21
a*b*c=231
−−−−−−−−−−
b−r+b+b+r=21⇔3b=21⇔b=7
a*7*c=231⇔a*c=33
(7−r)*(7+r)=33
49−r2=33
Licz dalej sam.
27 kwi 22:17
6latek: Ale to 3 równanie które napisał to wlasnosc ciągu arytmetycznego
Podstawia i jedzie dalej z tym koksem
27 kwi 22:24
ZKS:
Chyba, że sposób dokoła świata.

a + b + c = 21 ⇒ b = 7 ∧ a + c = 14
abc = 231 ⇒ ac = 33
ab + ac + bc = u ⇒ 7a + 33 + 7c = 7(a + c) + 33 = 7 • 14 + 33 = 131 = u
2b = a + c
Zapiszmy nasz wielomian o pierwiastkach a, b i c.
x
3 − 21x
2 + 131x − 231 = 0
x
3 − 3x
2 − 18x
2 + 54x + 77x − 231 = 0
x
2(x − 3) − 18x(x − 3) + 77(x − 3) = 0
(x − 3)(x
2 − 18x + 77) = 0
27 kwi 22:39