ekstrema funkcji
lim: | | 1 | | 1 | |
Wyznacz ekstrema funkcji: f(x)= |
| x2 + |
| Obliczyłem pochodną i jej pierwiastki: 1 |
| | 2 | | x | |
i −1 ale nie mogę zrozumieć kiedy jest minimum lokalne a kiedy maksimum.. w odpowiedziach
| | 3 | | 1 | |
jest: minimum f(1)= |
| no ok.. ale dlaczego nie f(−1)=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
27 kwi 21:44
karobert: podstaw do funkcji (−1 za x i oblicz
27 kwi 21:46
karobert: 12 − 1 = −12
27 kwi 21:47
g: W punkcie minimum lokalnego druga pochodna jest dodatnia, a w punkcie maksimum ujemna.
27 kwi 21:47
lim: jak to "druga pochodna"?
27 kwi 21:58
piotr: w punkcie gdzie pochodna zmienia znak z "−" na "+" mamy min
w punkcie gdzie pochodna zmienia znak z "+" na "−" mamy max
27 kwi 21:59
piotr: druga pochodna to pochodna pierwszej pochodnej
27 kwi 22:00
lim: ale po czym poznać że np: zmienia znak z "−" na "+" ? Rozumiem, że jakbym narysował prostą =
f'(x)>0 to wiział bym przedział dla y= plusy i y= minusy A jak nie to nie wiem..
27 kwi 22:09
lim: nieeerozumiem!
27 kwi 22:18
Evelek: Jak narysujesz sobie wykres POCHODNEJ to tam gdzie jej wykres przechodzi od dołu do góry przez
oś X tam masz MINIMUM. A tam gdzie wykres tej pochodnej przechodzi z góry do dołu przez oś X
tam masz MAXIMUM.
27 kwi 22:22
piotr: np funkcja f(x)=x zmienia znak w zerze z minusa na plus
jest ona pochodną np. funkcji x2/2 co oznacza, że f. x2/2 osiąga minimum lokalne w 0
27 kwi 22:24