trójkąt
Funkcja: Długości boków trójkąta są równe 5 cm, 7 cm i 8 cm. Kąt α ma w tym trójkącie największą miarę.
Ile wynosi cosα?
a) 1/7
b)3/7
c) 4/7
d) 7/8
Mi wychodzi 1/10
27 kwi 21:44
yht:
największy kąt naprzeciwko najdłuższego boku
8
2 = 7
2 + 5
2 −2*7*5*cosα
64 = 49 + 25 − 70*cosα
70*cosα = 74−64
70*cosα = 10
27 kwi 21:48
Jack: 8
2 = 5
2 + 7
2 − 2*5*7 * cos α
64 = 25 + 49 − 70 cos α
− 10 = − 70 cosα
27 kwi 21:49
Funkcja: To mi kalkulator źle policzył
27 kwi 21:49
g:
82 = 52 + 72 − 2*5*7*cosα cosα = 1/7
27 kwi 21:51
6latek: raczej myli się ten kto wprowadza dane , nie kalkulator
27 kwi 21:56