matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz granicę ciągu
kaitou:
2
n
+3
n
a
n
=
2
n
−3
n
i jak to dalej rozpisywać? wiem, że należy podzielać wszystko przez "
n
" ale przez 3
n
, czy 2
n
? Możecie pomóc jakoś to rozpisać?
27 kwi 21:39
Qulka:
3
n
bo potem zostaje (2/3)
n
a to dąży do 0
27 kwi 21:41
Jack:
2
3
n
((
)
n
+ 1)
3
1
lim
=
= − 1
2
3
n
((
)
n
− 1)
3
−1
kazdy ulamek przy n−>
∞
idzie do zera
27 kwi 21:41
Qulka:
każdy ułamek właściwy
27 kwi 21:42
Jack:
tak tak...wiadomo
27 kwi 21:42
kaitou:
okiiiiiii, dzięki
27 kwi 21:56
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick