Wielomiany
6latek: Dla jakiej wartości parametru a b c wielomian F(x) jest podzielny przez każdy w dwumianow
x−1, x+2, x−3
a) F(x)= x3+ax2+bx+c
b) F(x)= x4−x3+ax2+bx+c
Teraz pytanie najpierw do a
Czy lepiej jest wymnozyc te wielomany i potem wielomian F(x) podzielić przez ten wymnozony
czy lepiej będzie zrobić F(1)=0 F((−2)=0 F(3)=0 i rozwiazac ukad rownann ?
Pytanie do b)
Tutaj chyba trzeba będzie wymnozyc i dopiero podzelic
27 kwi 21:12
robertkar: wymnożyć i porównać współczynniki
27 kwi 21:14
zef: Moim zdaniem najwygodniej i najtrudniej popełnić błąd robiąc f(1)=0,f(−2)=0,f(3)=0 z tego łatwo
można wyznaczyć wartości abc.
27 kwi 21:14
6latek: Dobrze to byłoby do a)
Do b ) co proponujesz ?
27 kwi 21:15
zef: A czemu w b robić inaczej ?
Układ z 3 równaniami i 3 niewiadome
27 kwi 21:16
Ajtek:
Ja bym zrobił tak samo ten b.
27 kwi 21:17
6latek: Ajtek
Tylko ze w b) dostaje po wymnożeniu wielomian stopnia trzeciego
a mam miec stopnia 4 do porównania
czy przyjąć ktorys pierwiastek podwojny np. do wymnozenia (x−1)2(x+2)(x−3)
27 kwi 21:20
Ajtek:
Faktycznie, ale ten wielomian może mieć tylko 3 pierwiastki.
27 kwi 21:22
6latek: czyli zostaje układ rownan ?
27 kwi 21:23
zef: b)
f(1)=1−1+ax
2+b+c=0 → ax
2+b+c=0
f(−2)=16+8+4a−2b+c=0 → 4a−2b+c=−24
f(3)=81−27+9a+3b+c=0 → 9a+3b+c=−54
A teraz dokończysz ?
27 kwi 21:24
Ajtek:
Ja bym tak zrobił.
27 kwi 21:24
6latek: zef tak dokoncze i porawie sobie blad który zrobiles w 1 rownianiu (to x2)
27 kwi 21:26
zef: No dokładnie
6latku
27 kwi 21:27
6latek: Wiec sobie a) zrobie dwoma sposobami
b) układem rownan
dziekuje za pomoc
27 kwi 21:29
6latek: {a+b+c=0
{4a−2b+c=−24
{9a+3b+c=−54
Zaczalem tak
Odejmnuje 2 od pierwszego i dostaje
3a−3b=−24 to 3(a−b)=−24 to a−b=−8 to a=−8+b= b−8
Wstawiam a do 1 równania
b−8+b+c=0
2b+c=8 to c=8−2b
teraz do 3 rownia 9(b−8)+3b+8−2b=−54
9b−72+3b+8−2b=−54
10b=10
b=1
to a=−7
c=6
1 równanie L=P
2 4*(−7)−2*1+6=−24 L=P
3 row. 9*(−7) +3*1+6=−54 L=P
Wyszlo dobrze
27 kwi 23:03