Równanie trygonometryczne
Varost: sin5x +sin3x = sin4x
mogę przenieść sin4x i zrobić z tego:
sin5x + sin3x − sin4x = 0 ?
co dalej? korzystać z wzorów na dodawanie i odejmowanie sinusów?
27 kwi 21:09
Evelek: Tak, sin4x = sin(2x+2x) = sin2xcos2x + cos2xsin2x
Dalej podobnie.
27 kwi 21:11
Varost: Dzięki
27 kwi 21:12
Evelek: Sinus sumy kątów.
27 kwi 21:14
Varost: We wszystkich ?
27 kwi 21:15
Bogdan:
| | 5x+3x | | 5x−3x | | 1 | |
2sin |
| cos |
| − sin4x = 0 ⇒ 2sin4x(cosx − |
| ) = 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
27 kwi 21:17
Evelek: No tak, tylko trochę się musisz z tymi wzorami pobawić.

sin3x = sin(2x+x) = sin2xcosx + cos2xsinx
Potem można zamieniać sobie na jedną funkcje cos lub sin z wzorów:
sin2x = 2sinxcosx;
cos2x = cos
2x − sin
2x
Pewnie da radę szybciej jak ktoś ogarnia bardziej te przekształcenia wszystkie.
27 kwi 21:18
Varost: Czyli tak jak myślałem, dodawanie sinusów wzorem, a sin4x tym wzorem, który użył/a Evelek
27 kwi 21:18
Evelek: Bogdan to szybciej załatwił.
27 kwi 21:20
Varost: Tym sposobem właśnie chciałem to zrobić, ale nie wpadłem na ten sin4x tak jak Ty

Dlatego
zastanawiałem się, który wzór użyć pierwszy czy sinx+siny czy sinx−siny haha
27 kwi 21:21
jc:
sin 5x + sin 3x = sin (4x + x) + sin(4x −x) =
sin 4x cos x + cos 4x sin x +
sin 4x cos x − cos 4x sin x
= 2 sin4x cos x
Wzory na sin (α + β) oraz cos (α + β) są chyba najważniejsze w całej trygonometrii.
27 kwi 21:37