Doprowadź do prostszej postawi wyrażenie
pan igrek: Doprowadź do prostszej postawi wyrażenie:
sin4α+sin2αcos2α+cos2α
Sprawdź tożsamość:
sinα1+cosα + 1+cosαsinα = 2sinα
1+ctg2α=1sin2α −−−−−−−> ułamek po znaku "=" to odwrotność sin2α
27 kwi 20:35
Eta:
1/ sin
2x(sin
2x+cos
2x)+cos
2x= sin
2x*1+cos
2x=
1
| | sin2x+(1+cosx)(1+cosx) | | 2+2cosx | |
2/ L= |
| = ........ = |
| =... |
| | sinx(1+cosx) | | sinx(1+cosx) | |
| | sin2x | | cos2x | | sin2x+cos2x | |
3/ |
| + |
| = |
| = ......... =P |
| | sin2x | | sin2x | | sin2x | |
27 kwi 20:41