Oblicz współrzędne środka
kama0966: Punkty A=( 1,9) i C=( −2,5) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC, którego
przeciwprostokątna AB zawiera się w prostej o równaniu y= −2x+11.Oblicz współrzędne środka tej
przeciwprostokątnej.
Pomocy !
27 kwi 20:07
Evelek: 1. Znajdź równanie prostej AC.
2. Znajdź prosta prostopadla do prostej AC przechodzaca przez punkt A.
3. Znajdź punkt przeciecia prostopadlej z p.p. 2 z prosta o równaniu y=−2x+11, będzie to punkt
B.
4. Znajdź polowe odcinka BC.
27 kwi 20:36
6latek: A rysunek do zadania zrobiony czy działa wyobraznia ?
27 kwi 20:38
Evelek: Przeczytalem przeciwprostokatna BC

Ale to i tak podobnie trzeba zrobić, potraktujmy to jako wskazowke.
27 kwi 20:40
kama0966: Dziękuję to ja idę działać ; ) Działa wyobraźnia
27 kwi 20:41