matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dowód
XyZ:
udowodnij ze funkcja f nie ma ekstremum
6
f(x)=
x
2
27 kwi 19:43
zef:
x
2
≠0 x≠0
−12x
f'(x)=
x
4
−12x
=0
x
4
−12x=0 x=0 ale odpada przez założenie.
27 kwi 19:45