bardzo prosze o pomoc
wojtek: siła F przylozona jest do ciala o masie m stojacego na powierzchni o wspolczynniku tarcia Mi.
Pod jakim katem wzgledem poziomu oplaca najbardziej przylozyc sie sile w celu rozpedzenia masy
? bardzo prosze o jakies rozwiazanie, nie pusta odpowiedz, blagaaam
27 kwi 19:43
g:

Siła tarcia: T = (m*g − N)*Mi = (m*g − F*sinα)*Mi
| | C−T | | F*cosα − (m*g − F*sinα)*Mi | |
Przyspieszenie: a = |
| = |
| = |
| | m | | m | |
| | F | |
= |
| *(cosα + Mi*sinα) − g*Mi |
| | m | |
| da | | F | |
| = |
| (−sinα + Mi*cosα) = 0 |
| dα | | m | |
tgα = Mi
27 kwi 21:42
wojtek: dziekuje bardzooo
28 kwi 01:20