trygonometria
kjhgf: kąt α jest ostry i sinα=
35 . Wartość wyrażenia 1−cos
2α =

?
27 kwi 19:40
27 kwi 19:40
kjhgf: to wiem z odpowiedzi, chciałabym, żeby mi ktoś wytłumaczył
27 kwi 19:46
Evelek: Iicz cos z jedynki trygonometrycznej i masz wszystko.
27 kwi 19:48
kjhgf: czyli ten sinus trzeba ponieść do kwadratu i już? XD boże, magia matematyki... dzięki Wam!
27 kwi 19:51
Evelek: sin2α + cos2α = 1
Podstaw tu sobie sin, podnieś do kwadratu a potem wylicz cos z pierwiastka.
27 kwi 19:52
Jack: ?
z jedynki tryg. −> sin
2α + cos
2α = 1
zatem 1− cos
2α = sin
2α = to co masz obliczyc
27 kwi 21:44