matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna funkcji
Vuko:
funkcja f określona jest wzorem f(x)=x
2
/x−4 dla każdej liczby rzeczywistej R≠4. Oblicz pochodną funkcji f w punkcie x=12
27 kwi 19:06
6latek:
2x(x−4)−x
2
x
2
−8x
f'=
=
podstawiaj i licz
(x−4)
2
(x−4)
2
27 kwi 19:12
Janek191:
x
2
f(x) =
x ≠ 4
x − 4
2 x*(x − 4) − x
2
2 x
2
− 8 x − x
2
f '(x) =
=
=
(x −4)
2
(x − 4)
2
x
2
− 8 x
=
(x −4)
2
więc
144 − 8*12
f '(12) =
= ...
( 12 − 4)
2
27 kwi 19:12